Challenge 11: creatief met kliekjes

 

 

copyright @volkskrant, 2010

Wauw die prullenbak van ons heeft het maar goed. Beetje zonde toch?

Soms zou ik haar best willen zijn: Ekomam!! Zij redt de wereld van voedselverspilling door geen kruimel in de prullenbak te laten verdwijnen!
En dan ook graag nog een strak groen pakje erbij met elegante flappercape.

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 50 kg goed voedsel weg. Zelfs hier, in het huis waar de buiken bodemloos lijken, verdwijnt wel eens wat in de prullenbak.  Ik vind weggooien een zonde, onderweg naar de vaatwasser bewerk ik de kinderborden regelmatig  als een soort levende stofzuiger. Mijn duif en dochters noemen me liefkozend ‘prullenbakje’. Och, ik ben liever ecologisch dan elegant in deze ;-). Die maaltijdresten zijn maar een fractie van wat er te redden valt. Maar geen kliekje is te klein voor een reddingsactie, schreeuwt ekomam enthousiast van de daken!

Hoewel de container af en toe nog steeds gretig meebunkert van mijn culinaire creaties, heb ik inmiddels wel een leuk lijstje van recepten verzameld waarmee ik kliekjes een nieuw leven inblaas. Misschien zit er wat voor je tussen:

Oud brood:

grannys ecofabulous meatless balls : deze balletjes blijven favoriet, erg lekker met tomatensaus!

Panzanella: even sparen in de vriezer en voor je het weet heb je zo’n grote bak panzanella dat je de buren moet nodigen, en die daarnaast. Kun je meteen op zn italiaans aanschuiven met zn allen. Wie weet hebben de buren nog wel een kliekje wijn staan voor erbij 😉

Groentekliekjes:

hartige taart : Dit fijne recept is heerlijk in bulk te maken, zodat je op haastige dagen ook in een handomdraai wat lekkers op tafel hebt. Beetje water en een beetje kliekjes erbij et voilà: hartige taart

soep: Diana van Ewijk, Soephoofd blogt een bulkje topideetjes voor kliekjessoep. En wie geen zin heeft om culinair te doen: ze heeft ook potjes kliekjessoepmix te koop in haar webshop. Ze verkoopt zelfs een mix voor kerstkliekjessoep op kerstkaartformaat, mooi he!

Groentekoekjes: In dit topreceptje van Lisa kun je eindeloos variëren met groentekliekjes.

Rijst : verbouw ik zelf meestal tot thaise kokospudding door het kliekje te laten pruttelen in de kokoselk met een beetje vanille. Dat schep ik dan op een bakje met fruit als ontbijt of toetje.

Deze rijsttruc heb ik nog nooit geprobeerd, maar het ziet er wel lekker uit!

Echt niks meer van te brouwen? Dan kun je er altijd nog mee knutselen. Zie ter inspiratie deze prachtige meloenpittenketting.

credits: sewella

Jullie challenge voor deze keer: pimp een kliekje! Het maakt niet uit of het om een halve pan nasi gaat of een halve ui. Geen kliekje te klein om gered te worden, mijn groene helden 😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *