Challenge 1: kook iets plantaardigs voor kritische vrienden of familie

a

Challenge 1: kook iets plantaardigs voor kritische vrienden of familie

peas on earth

Peas on earth!

Het is weer januari. De oude mannen met baarden hebben ons weer flink verwend met goedbedoelde prullaria en lekkernijen. Geven is iets moois, net als samenzijn met naasten. Maar anno 2016 heeft al dat consumeren wel een bijsmaak. Ik zit niet lekker aan mijn kerstmaal als ik net gelezen heb dat het geserveerde ‘wild’ helemaal niet wild is, zoals Lidl onlangs aanprees in haar folder.  De ‘wilde’ kwartels, konijnen en eenden hebben in werkelijkheid een rotleven gehad heeft in de vee-industrie.  De kaasfondue sloeg ik maar ook over dit jaar, nu ik zie wat de overconsumptie van zuivel vraagt van de productie van koeien. Er blijft niets over voor de kalfjes, hele oerwouden worden gekapt voor hun krachtvoer en de dames lijden onder ontstekingen en uitputting. Dat is uitbuiting en dat vind ik niet zo kerstig. Eiergerechten heb ik dit jaar ook maar niet gemaakt met de laatste vogelgriepuitbraak waardoor nu zelfs de biologische kipjes niet meer naar buiten mogen. Ik dacht, ik maak wat plantaardigs voor kerst!  Wel een uitdaging, vind maar eens het allerfeestelijkste verrukkelijkste kritische-visite-proofste recept. Daarnaast ben ik 12 december bevallen van mijn tweebuffalo bloemkoolde dochtertje, dus was met al dat wennen aan mijn nieuwe gezinssamenstelling ook nog niet echt toe aan ingewikkelde recepten waarvoor ik uren in de keuken moest staan. Mijn missie is geslaagd. Het werd een nepkalkoen van Buffalo-bloemkool voor mijn familie en saladebakjes met bloemen voor de brunch bij de schoonfamilie.

 

Nu aan jullie de uitdaging. Zoek een lekker recept, maak het voor een kritische mee-eter, publiceer het recept op de site en schrijf onder dit bericht in de reacties op wat hij of zij antwoordt op deze drie vragen:

1: Hoe vind je het eten?

2: Wat vind je ervan dat het helemaal plantaardig is?

3: Wat zou je zelf maken als je plantaardig voor mij zou koken?
Hier heb ik op pinterest vast wat inspiratie voor jullie bij elkaar gezocht!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

9 Reactie's
 • Solena
  Geplaatst op 21:53h, 29 maart Beantwoorden

  Ik heb een vegan zoete aardappelbloemkool soep gemaakt voor mijn gezin. De soep, het recept gekregen van een vriendin, ziet er niet uit maar is heerlijk en makkelijk te maken.

  Ingrediënten:
  – Scheutje olijfolie
  – 2 rode uien in stukjes
  – 3 teentjes knoflook, versnipperd
  – 200 gram rijst
  – 1.5 liter groentebouillon
  – Een kleine bloemkool in kleine stukjes
  – 4 kleine zoete aardappels in blokjes
  – 3 tl kerriepoeder
  – 3 tl nootmuskaat
  – 2 tl peper
  – Snufje zout
  – Half blikje kokosmelk

  Fruit de ui en knoflook in de olie in een grote pan. Voeg de rijst en de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg dan de bloemkool, zoete aardappel, kerriepoeder, nootmuskaat en peper toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zacht koken. Voeg de kokosmelk toe en naar smaak zout en peper.

  De afgelopen jaren ben ik en is dus ook mijn man steeds meer vegan gaan eten dus hij staat niet meer raar op te kijken van dit soort soepjes. Maar zijn kritische mening heb ik eigenlijk nooit gevraagd, komt ie:
  Lekker soepje en voor herhaling vatbaar. Mag (niet wekelijks) vaker op het menu staan. Prima ook om plantaardig te eten, hoewel het eten anders is als het zeggen klinkt. Onder het eten heb ik het niet zo door.

  Aldus geen afwijzing maar er met mate mee doorgaan, ik ben tevreden!

  • Annelies Karman
   Geplaatst op 23:01h, 29 maart Beantwoorden

   Hm, dat klinkt lekker!

 • Annelies Karman
  Geplaatst op 22:56h, 29 maart Beantwoorden

  Om nou te zeggen dat ik echt een held ben in de keuken… nee. Vandaar dat ik voor het veganistisch koken een andere versie heb gemaakt van twee van mijn specialiteiten. Mijn tomatensoep en avocadosalade.

  Ik zeg van te voren niet tegen Glenn dat ik plantaardig gekookt heb. Kijken of hij het merkt. Maar als ik een foto van de soep maakt, heeft hij het al door. ,,Ben je al met een challenge begonnen?” Tot zover de geheimhouding. Hij heeft in de gaten dat door mijn tomatensoep geen kaas zit. Maar Glenn merkt niet dat ik de bouillon eruit heb gelaten en heb vervangen door rode ui, knoflook, peper en zout. Lijkt me wat puurder dan bouillon en bovendien heb ik geen idee of die hele lijst ingrediënten wel vegan-verantwoord is. Glenn is positief over de ui en knoflook en ik ook. Ik mis de net-aan gesmolten jonge kaas wel een beetje. Ons jongste gezinslid zit te juichen in haar kinderstoel. De 2-jarige soepliefhebber roept: ‘Nog beetje?’

  Dan de salade. De zachte blauwe kaas heb ik weggelaten. Wat rest: stukjes avocado, komkommer, tomaat, olijven, noten, peer en een beetje olijfolie. Ik heb er wat extra avocado door gedaan zodat hij lekker vullend is. Glenn en ik vinden allebei dat de smaken van de andere ingrediënten beter tot hun recht komen. Terwijl de blauwe kaas heel zacht is, overheerst hij blijkbaar toch.

  Al pratend – en etend – komen we erachter dat onze andere favoriete salade al volledig plantaardig is. Zo zie je maar dat het helemaal niet zo ingewikkeld en bijzonder is.

  Al met al een geslaagd experiment. Alleen vindt die kleine de avocado nog steeds niet lekker. De rest gaat op.

  Voor de liefhebbers het recept van de soep.

  Voor 1 liter tomatensoep:

  Ingrediënten:
  – 1 kilo tomaten
  – 2 rode uien
  – 2 teentjes knoflook
  – peper en zout
  – optioneel: scheutje olijfolie

  Snijd de tomaten in blokjes ter grote van een dobbelsteen ongeveer. Doe ze in een pan. Snijd de knoflook en de uien en fruit ze een minuut of 5. Gooi het resultaat bij de tomaten. Zet de staafmixer op het geheel en mix grondig zodat er geen stukjes overblijven. Warm nu de soep op, koken hoeft niet. Afmaken met peper, zout en olie naar smaak.

 • Marieke
  Geplaatst op 22:38h, 03 april Beantwoorden

  ik ga voor een bladerdeegflapjesding met spinazie want alles smaakt in bladerdeeg

  • Margoofie
   Geplaatst op 22:49h, 03 april Beantwoorden

   eens, marieke!

 • Robin
  Geplaatst op 22:39h, 03 april Beantwoorden

  Haha ik ben zelf al kritisch genoeg mag ik ook voor 1 koken?

  • Margoofie
   Geplaatst op 22:51h, 03 april Beantwoorden

   hihi vooruit jij mag voor mij koken 😀

 • Joost
  Geplaatst op 22:41h, 03 april Beantwoorden

  Mexicaans is makkelijk te veganisen zonder dat het opvalt.

  • Margoofie
   Geplaatst op 22:50h, 03 april Beantwoorden

   Burrito’s baby!!

Geef een reactie