Moeten we bang zijn voor microplastic?

Elk decennium heb ik een andere reden om zere ogen te krijgen door het staren naar de kleine lettertjes op cosmeticaverpakkingen.

Eerst zocht ik naarstig naar het logo dat een product dierproefvrij was. Dit hoef ik vast niet uit te leggen. Iets met konijntjes.

Toen ik dat allemaal uit mijn hoofd wist, bond ik de strijd aan met parabenen. Dat zijn synthetische conserveermiddelen die door je huid worden opgenomen en in je lichaam terecht kunnen komen. Ook deze afdeling heb ik inmiddels onder controle.

Nu dient zich de volgende klant zich aan: microplastic. Toen ik laatst aan een vriendin vertelde dat ik een pakket van het merk Rituals cadeau had gekregen (geen parabenen en geen dierproeven!), zei ze: ‘Dat zit vol met microplastic, hè?’

Om heel eerlijk te zijn, wilde ik mijn oren dicht doen en een liedje gaan zingen. Want: ik vind Rituals en The Body Shop en al dat soort smeersels zo lekker! Mijn absolute favoriet is Weleda, waarvan ik inmiddels weet dat het vrij is van microplastic.

Maar wacht, even een stapje terug. Wie is de grote, nieuwe boeman eigenlijk? En is hij wel echt slecht? Misschien is het goed om daar eerst antwoord op te vinden. De challege is dit keer dan ook: duik samen met mij in de wereld van microplastic. Wat is het? Is het wel slecht? Zit het echt in Rituals, The Body Shop en jouw eigen favoriete merken?

Graag lees ik hieronder wat je conclusies zijn. Uiteindelijk zal ik de gezamenlijke conclusie hier samenvatten. Onder het mom van: einde aan de struisvogelpolitiek.

 

1 Reactie
  • Margo
    Geplaatst op 14:53h, 04 februari Beantwoorden

    Volgens https://www.ncv-cosmetica.nl/infocentrum/faq/plastic-deeltjes-microplastics-cosmetica/ zaten de microplastics voorheen soms in onze tandpasta en scrubproducten vanwege hun scrubfunctie maar tegenwoordig wordt dit meestal vervangen voor een natuurlijke variant. Door sommige organisaties zoals de Plastic Soup Foundation wordt gesuggereerd dat er naast de microbeads nog andere microplastics in cosmetica voorkomen, het gaat om allerlei verschillende polymeren die gedefinieerd zouden kunnen worden als plastic. De meeste polymeren zitten niet in plasticvorm in het product en dragen niet bij aan het afval in onze oceanen, aldus de schrijver van ncv cosmetica.

    Die plastic soup foundation maakt zich toch wat meer zorgen om de gevolgen van microbeats en polymeren in onze cosmetica. “Als we zo doorgaan bevatten onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis.” Stelt directeur Ellen McArthur https://www.plasticsoupfoundation.org/dossiers/microbeads-microplastics/

    Beat the Microbead heeft rode, oranje en groene lijsten van producten met en zonder microbeads. Als je jezelf plasticvrij wilt verzorgen moet je volgens hen letten op de volgende ingrediënten: Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polyethylene terephthalate (PET), Polymethyl methacrylate (PMMA) and Nylon (PA). Als je geen zin in plastic noch in kleine letters in je sopjes, dan kun je iets van hun groene lijst pakken: http://www.beatthemicrobead.org/ProductTable.php?colour=0&country=NL&language=EN alleen geven ze geen garantie dat deze producten ook vrij van polymeren zijn. Mijn conclusie: Ik ga maar weer eens een voorraadje lush vragen aan de paashaas.

Geef een reactie