Adempauze… en reset
16018
bp-nouveau,post-template-default,single,single-post,postid-16018,single-format-standard,admin-bar,no-customize-support,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpf-default,wpft-,wpf-guest,wpfu-group-4,wpf-theme-2022,wpf-is_standalone-0,wpf-boardid-0,is_wpforo_page-0,is_wpforo_url-0,is_wpforo_shortcode_page-0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,no-js

Adempauze… en reset

Adempauze… en reset

Na een ochtendje koekhappen en wc-rol werpen met de familie dringt tot me door dat ik mijn koningsdag een stuk groener heb doorgebracht dan anders, maar me toch even oranje voel. Ok, ik miste de drukte. Mijn vrienden. Maar kermis of kleedjes vol spullen? Nee. De coronacrisis lijkt ons vaker tot groene keuzes te drijven. Niet meer vliegen, thuiswerken, niet de deur uit voor dingen die je eigenlijk kunt missen. De lente lijkt erg goed gemutst met deze keuzes.

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor ons klimaat? NOS op 3 legt het uit. Ik broed graag door op de zin ‘dit is een kans om de economie op een duurzame manier te resetten’.

Deze crisis wordt, behalve als bezorgdienst van een hoop ellende, ook ervaren als een adempauze voor de aarde. We leren nieuwe gewoontes aan, durven misschien eens kritisch te kijken naar onze normen en prioriteiten.

Waar ik het anders nodig vond op koningsdag naar de kermis te gaan omdat ‘traditie’, heb ik mij kostelijk vermaakt met wc-rol werpen. Bovendien kreeg mijn gezin meer aandacht, want minder afleiding.  

Alles wat ik belangrijk vind krijgt de laatste weken steeds meer aandacht. Het lijkt wel of de aarde niet de enige is die een adempauze ervaart. Ervaar jij, tussen de bedrijven van je thuisleven door ook een adempauze? Dan nodig ik je uit deze week de tijd te nemen om uit te zoeken hoe jij persoonlijk het beste je energie in een groenere planeet kunt steken. Zodat we onszelf na deze crisis kunnen resetten. 

Nee, ik wil niet voortaan mijn dagelijkse routine beginnen met een potje WC-rol werpen. Mijn peuter speelde na de tweede bal al vals en mijn wederhelft wierp in zijn enthousiasme bijna mijn stippenbegonia uit de kast. 

Maar ik wil ook niet terug naar wat ik vroeger normaal vond. Als koningsdag ‘woningsdag’ mag heten, dan pleit ik voor een ‘nieuwmaal’ na corona. Een nieuw ‘normaal’ waarin alle keuzes die ik maak met een milieu-impact, ook als dit hardnekkige tradities betreft, me durf af te vragen of dit mijn leven nu werkelijk verrijkt. Een nieuwmaal met focus voor wat ik belangrijk vind: een leven zonder bijsmaakje. 

Wat is jouw rol in dit nieuwe normaal? Hoe wil jij verschil maken? Wat  wil jij resetten? Waar liggen je mogelijkheden, interesses en talenten? 

Eind februari ben ik (die gele ergens in het midden achteraan) samen met deze groep fijne mensen opgeleid tot klimaatcoach. Oorspronkelijk met als doel een serie klimaatgesprekken te faciliteren. Dat gaat nu nog even niet door, hoewel klimaatgesprekken voor de liefhebbers wel een hele leuke e-cursus heeft ontwikkeld. 

Maar nu ik zelf al die mooie klimaatcoachvaardigheden heb ontwikkeld kan ik jullie wel misschien een voorzetje geven in de challenge van deze week.

Hoe jij persoonlijk het beste je energie in een groenere planeet kunt steken is niet alleen afhankelijk van je kwaliteiten en interesses. Als je ergens energie in steekt wil je ook wel dat het zoden aan de dijk zet natuurlijk. Je wilt misschien niet in zeven sloten tegelijk lopen, maar ook niet dweilen met de kraan open. Hoe pak je dat aan?

Benieuwd wat er uit komt als iemand met je meedenkt? Vul de vragenlijst hieronder in. Je krijgt zo snel mogelijk een eenmalige reactie op jouw antwoorden van mij, afgestemd op jouw situatie, doel en prioriteiten.

Vragenlijst Adempauze… en reset