Hoe duurzaam is jouw kledingkast?
16400
bp-nouveau,post-template-default,single,single-post,postid-16400,single-format-standard,admin-bar,no-customize-support,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpf-default,wpft-,wpf-guest,wpfu-group-4,wpf-theme-2022,wpf-is_standalone-0,wpf-boardid-0,is_wpforo_page-0,is_wpforo_url-0,is_wpforo_shortcode_page-0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Hoe duurzaam is jouw kledingkast?

Hoe duurzaam is jouw kledingkast?

Easy does it

Hoe verduurzaam je je kledingkast? Heel simpel; je draagt wat je hebt en wanneer het écht niet meer kan, vervang je het voor een duurzame keuze.

Maar heel eerlijk, zo simpel is dat natuurlijk niet. Allereerst zijn we allemaal mensen en niemand is perfect. Don’t be too hard on yourself! We zijn hier om te leren (van en met elkaar) en de eerste stap is bewustwording. Mijn eerste stap naar een duurzame kledingkast begon een aantal jaar geleden met een jaar lang geen kleding kopen. In eerste instantie uit noodzaak (ik had er gewoonweg geen geld voor), maar daarna haalde ik er voldoening en rust uit – ik hoefde eindelijk eens niet achter de trends aan te hollen – en kreeg ik er een kick van. Wie mij kent weet: ik ben gek op kleding en was echt koopverslaafd. Maar ik werd er ook heel onzeker van en raakte altijd overprikkeld als ik door een winkel liep en vond dat ik nog zoveel ‘nodig’ had. Vervolgens kreeg ik dan een paniekaanval als ik bij de kassa stond om af te rekenen, om daarna weer heel snel op een item uitgekeken te zijn. Herkenbaar?

‘Capsule wardrobe’

Op een gegeven moment was ik het zat en vond ik het de korte ‘rush’ niet meer waard. Ik kwam in aanraking met het concept van een ‘capsule wardrobe’, wat er op neerkomt dat je met een minimaal aantal basic kledingstukken meerdere combinaties en dus outfits kunt creëren. Nu merkte ik al snel dat dat concept, hoe bewonderingswaardig ook, niks voor mij was. Hoewel ik graag een goede basis heb in mijn kledingkast, bestaande uit kwalitatief goede stukken in neutrale kleuren, vind ik het nog steeds erg leuk om te spelen met prints, stoffen en kleurencombinaties. Toch heb ik rust gevonden door ook persoonlijk te groeien. Ik laat mijn zelfvertrouwen niet meer afhangen van mijn kleren, maar versterk het juist door een bepaalde outfit. En soms (de laatste maanden wat meer dan anders) haal ik ook ontzettend veel voldoening uit een dag rondlopen in mijn joggingbroek.

Stappenplan

Tegenwoordig ga ik als volgt te werk als ik vind dat ik iets nodig heb:

  1. Ik ga kijken of ik iets vergelijkbaars al in mijn kast heb hangen, waar ik nog iets mee kan (bijv. vermaken of verven). Misschien kun je zo een item dat je al een tijd niet meer draagt weer nieuw leven inblazen. Als je creatief bent en handig met een naaimachine is dit een superleuke optie. Zie ook het artikel ‘Wear it out or make it do’ van Margo van afgelopen oktober.
  2. Als dat niet het geval is (en om heel eerlijk te zijn, bij mij is dat meestal zo) ga ik kijken of ik dat specifieke item tweedehands kan vinden. Nu woon ik in een dorpje in de Betuwe en ben ik niet omringt door de meest hippe vintage winkels, maar Marktplaats is my best friend. Ik heb zoekopdrachten geplaatst van mijn favoriete (duurzame) merken en krijg dus een melding wanneer er een nieuwe advertentie online komt. Zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee.
  3. Wanneer ook op Marktplaats niks te vinden is, ga ik op zoek binnen de duurzame merken. Dat zijn er genoeg, echt waar, de één wat duurder dan de ander. In dit geval geldt wel dat het meestal een investering is, maar dan heb je een item van goede kwaliteit dat lang meegaat.
  4. Een heel enkele keer wil het nog wel eens zo zijn dat ik een bepaald kledingstuk in mijn hoofd heb dat ik maar niet kan vinden binnen bovengenoemde gebieden. Dan wijk ik uit naar fast fashion, met de voorwaarde dat ik het item goed kan combineren en ontzettend vaak ga dragen. Ook dan kijk ik wel of het nog een klein stapje in de goede richting kan, bijvoorbeeld de Consious-lijn van de H&M of een stof met wat minder impact op het milieu zoals linnen of bio-katoen.

Mijn tip is, ga te werk in kleine stapjes. Bepaal voor jezelf waar op dit moment je prioriteit ligt. Voor de één is dat namelijk het milieu en dierenwelzijn, de ander vindt het weer belangrijk dat de makers een goed loon krijgen en juist worden behandeld, het kledingstuk lokaal wordt geproduceerd enzovoorts. Tegenwoordig zijn er door duurzame ondernemers initiatieven in het leven geroepen als Slow Fashion Season. Hiermee willen ze de consument stimuleren om drie maanden lang geen fast fashion te kopen, maar bewust te zijn van de aankopen die ze doen (tweedehands, vintage of duurzaam).

Challenge

Plan deze week eens een uur (of meer bij een volle kledingkast ;)) in om door je garderobe heen te gaan à la Marie Kondo: ‘does it spark joy’? Draag je echt alles wat er in je kledingkast hangt/ligt? Bekijk per kledingstuk of je het het afgelopen seizoen hebt gedragen en of je het in minstens twee outfits kunt combineren. Zo niet, leg het op een stapel en berg het ergens op. Kijk vervolgens na een paar maanden of je het hebt gemist en als dit niet het geval is, geef het weg of verkoop het weer. Succes!

Wil je meer weten over duurzame merken, kinderkleding en hoe ik mijn Instagram gebruik om te leren over duurzame kleding? Stay tuned!

Voor nieuwe blogsupdates volg ons op facebook en instagram.