Ik wil een Lamborghini, maar ik heb een Prius
16475
bp-nouveau,post-template-default,single,single-post,postid-16475,single-format-standard,admin-bar,no-customize-support,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpf-default,wpft-,wpf-guest,wpfu-group-4,wpf-theme-2022,wpf-is_standalone-0,wpf-boardid-0,is_wpforo_page-0,is_wpforo_url-0,is_wpforo_shortcode_page-0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Ik wil een Lamborghini, maar ik heb een Prius

Ik wil een Lamborghini, maar ik heb een Prius

Is het geen plaatje, die Lamborghini hierboven? Mijn droomauto is een geel exemplaar van dit Italiaanse automerk. Een Huracán met zwarte velgen. De deuren gaan omhoog open, natuurlijk. Hij kan 325 kilometer per uur.

Maar ik heb een Prius. Met kleine wielen en kleine velgen. Hij heeft een deukje. Mijn Toyota is grijs. De meeste andere eigenaren van deze bolide hebben haren in die kleur.

Toyota Prius 1.8. Foto Raivis Razgals

Ik heb een Prius, en dat is maar goed ook.

Kinderzitjes

Een Lamborhini is leuk, maar kent ook nadelen.

  • We hebben drempels in de straat.
  • In Nederland mag je geen 325 kilometer per uur.
  • Er passen vast geen twee kinderzitjes in een Huracán.
  • Het is moeilijk om charmant in en uit een Lambo te stappen.
  • Hij slurpt benzine.

Over dat laatste punt gaat dit blog.

Onze Prius heeft een stekker. Als hij opgeladen is, kan hij vijftien kilometer elektrisch rijden. Daarna schakelt deze hybride weer over op zijn benzinemotor.

Geen Tesla

Toegegeven, het is niet bepaald een Tesla. Die mooie wagens rijden honderden kilometers elektrisch en hebben niet eens een benzinemotor. Maar ik kan met de Prius wel elektrisch heen en weer naar mijn ouders die in een dorp vlakbij wonen. Toch beter dan de twee liter benzine die mijn droomwagen daarvoor nodig zou hebben.

De foto’s hierboven heb ik gemaakt in de Prius. De auto geeft aan hoeveel kilometer ik nog elektrisch kan en hoeveel liter benzine ik gemiddeld verbruik per honderd kilometer. Dit soort functies maakt in één keer duidelijk hoe zuinig ik rijd. Ik moet toegeven dat het een beetje een sport voor me is geworden.

Mijn Prius staat te laden op mijn werk.
Challenge

Dan nu de uitdaging. We gaan werken aan onze rijstijl. Eerst even dit: heb je echt wel een auto nodig? De zuinigste auto is geen auto… Maar als je hem toch echt niet weg wil doen: zou je niet graag een zuinigere bolide willen? Vaak helpt het al om een nieuwe model te kopen van de wagen die je hebt. Het kost even wat geld, maar hij is zuiniger in onderhoud en benzine.

Kijk ook eens naar hybride of volledig elektrisch. Een elektrische auto produceert over zijn hele levensduur in totaal 35 tot 55 procent minder CO2 uitstoot dan een vergelijkbare benzinewagen, lezen we bij de ANWB. Ook komt er bij een elektrische auto minder fijnstof en minder stikstof vrij.

Als je dan toch de auto pakt, dan kan je rijstijl ervoor zorgen dat je tien tot dertig procent minder brandstof gebruikt. Lekker voor de natuur en je portemonnee.

Probeer deze week de volgende dingen eens uit:

Rijd maximaal 100

Als je 100 km per uur rijdt in plaats van 130, stoot je 22 procent minder stikstof uit en 14 procent minder CO2. Het scheelt dus enorm dat alle auto’s op de snelweg 100 in plaats van 130 rijden. Het minste brandstof verbruik je als je 70 tot 90 km/u gaat.

Hogere versnelling

Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. Vijftig kilometer per uur kan in z’n vier, tachtig kan in z’n vijf.

Heb je cruise control? Gebruik die dan zoveel mogelijk. Want hoe meer je  constant een bepaalde snelheid rijdt, hoe beter.

Laat je gas los

Rij je op een verkeerslicht af? Of op een rotonde of een kruising? Laat je gas los en rol er rustig heen.

Waarom ga je nog gas geven als je daardoor straks vol in de remmen moet?

Houd je banden op spanning

Pomp je banden elke twee maanden op. Ze lopen langzaam leeg. Als ze hard zijn, heb je minder brandstof nodig.

De garage brengt ze weer op spanning bij een beurt. Maar je kunt het ook makkelijk zelf. Zie de video hieronder.

Trek niet te hard op

Doe geen wedstrijdjes meer wie er het snelst kan optrekken als het groen wordt. Dat kost een hoop benzine.

Geleidelijk gasgeven is beter.

Zuinig met die airco

Zet de airco niet standaard aan, want dat kan zorgen voor twintig procent meer brandstofverbruik. Liever even aan als het echt nodig is.

Als het heel warm is, zet je eerst de ramen open. Let op: gebruik de airco wel minstens een keer per maand. Dat is beter voor het systeem.

Toegegeven, met deze rijstijl voel ik me niet de meest sportieve automobilist. Maar wat kan mij het schelen. Ik rijd altijd de maximumsnelheid en houd het verkeer dus niet onnodig op. Alleen op de snelweg ga ik niet meer vol 130. Dat mag ook alleen nog maar tussen 19.00 en 6.00 uur.

Het rijdt al met al rustiger, minder gejaagd. Ik ben benieuwd of het bij jullie ook dat effect heeft.

Maar deze rijstijl in een Lamborghini?

Lol Friends GIF - Lol Friends Laughing GIFs

Nee. Inderdaad.

Ik ga sparen voor een Tesla.