Je wasmiddel ligt op straat
15552
bp-nouveau,post-template-default,single,single-post,postid-15552,single-format-standard,admin-bar,no-customize-support,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpf-default,wpft-,wpf-guest,wpfu-group-4,wpf-theme-2022,wpf-is_standalone-0,wpf-boardid-0,is_wpforo_page-0,is_wpforo_url-0,is_wpforo_shortcode_page-0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Je wasmiddel ligt op straat

Je wasmiddel ligt op straat

Afgelopen week was het in Nederland dikketruiendag en aankomende week mag België genieten van de dag van de lekker knuffeltrui. Maar na het dragen van de dikke trui, zorg je dan wel goed voor deze klimaatheld? Hoe zorg jij er voor dat hij weer schoon en fris in je kast ligt voor de volgende koude winterdag? Een wasmiddel goed voor je trui en goed voor de planeet. Zo veel te koop, zo veel te maken én zo veel te vinden! Juist te vinden, het ligt letterlijk op de straat en het groeit tegen je huis. Dat is dan ook de challenge van deze week, ik maakte mijn eigen zero waste, lokale, ecologische wasmiddel voor mijn dikke truien.

photo-1517677208171-0bc6725a3e60-700x467
Zelf kopen

Al jaren ben ik op zoek naar een fijn ecologisch wasmiddel. In de lokale winkels vind ik de standaard ecologische wasmiddelen die vele wel kennen: Sonett, Klok, Ecos, Ecover en Ecodoo. Zowel vloeibaar als in poedervorm. Hoewel ecologisch zitten deze wasmiddelen vaak toch in plastic flessen of kartonnen verpakking met een plastic laagje aan de binnenkant. Het eco-egg heb ik ook uitgeprobeerd. Mijn ervaringen zijn goed, hij wast fris en schoon, zeker met een druppeltje etherische olie. Alleen bij een nachtelijk ongelukje van een van onze kinderen is iets sterkers gewenst. Het eco-egg gaat lekker lang mee waardoor het gebruik van het plastic enig zins groen is. Maar toch is het niet helemaal naar mijn zin op het vlak van duurzaamheid. De zoektocht gaat door.  Wasnoten dan misschien? Ik heb de wasnoten van Seepje geprobeerd. Hoewel fijn in het wassen, natuurproduct en goed voor de mensen die in binnen en buitenland voor ze werken komen de noten toch van best ver (Himalaya) en ook hier is het product natuurlijk verpakt.

Eco egg

Eco-egg

Wasnoten

Wasnoten

Zelf maken

Goed dan ga ik het toch zelf maken, dacht ik toen. Dan heb ik meer controle over de verpakking en de bron van de ingrediënten. Een bekend recept is het volgende:

80 gram soda

80 gram zeep

5 liter water

enkele druppels etherische olie

Super simpel om te maken. Je neemt 80 gram soda en 80 gram geraspte zeep naar keuze, dit kan dus ecologisch, plantaardig en palmolie vrije zijn. Je kookt 5 liter water en mengt dit samen met de soda en de zeep. Na 24 uur is het klaar voor gebruik. Voor de liefhebber kunnen er bij de was nog enkele druppels etherische olie aan toegevoegd worden voor een lekker geurtje.

Ook hier is vaak de (groot) verpakking van de soda en de zeep gemaakt van plastic. Hoewel stukken beter kijk ik toch nog een stapje verder. Kan het zonder enige verpakking…..?

Ja dit kan! En zelfs in de steden zonder moeite. Het ligt letterlijk voor het oprapen. Het ligt op straat of groeit tegen je schutting aan. 

Ik probeerde twee wasmiddelen uit deze week.

Klimop

Zoals de kabouters hun was doen, las ik van de week op Facebook. Dat ga ik proberen! En, het is nog gemakkelijker dan ik dacht. 

Ik loop naar, in mijn geval, de overkant van de straat gewapend met een tuinschaar. Knip tien blaadjes af. Loop terug naar binnen. Scheur de blaadjes in stukken. Stop ze in een waszakje, en gooi hem bij de donkere was. 

Ervaringen? Super! Alles, zelfs de stinkende vaatdoekjes, lekker schoon. Je kan er natuurlijk nog wat druppeltjes etherische olie bij doen voor een extra fris geurtje. 

Tip: knoop het waszakje wel goed dicht, die van mij is open gegaan waardoor ik alle stukjes uit de was kon plukken, gelukkig maar een klein klusje.

Kastanjes

Een andere vondst van straat zijn kastanjes. Misschien niet helemaal de tijd van het jaar. Ik had er nog enkele liggen van afgelopen herfst.  Inmiddels goed droog dus meteen klaar voor de hamer of blender. Je kan dan de stukjes kastanjes verder drogen om te bewaren voor de rest van het jaar.

Ik had nog 3 kastanjes dus kan hier ongeveer 2 wassen mee doen. Een handje stukjes meng ik met heet water en laat dit 10 minuten staan. Na de 10 minuten filter ik de stukjes uit het mengsel en gooi dit mengsel bij de was in machine.

Het resultaat is een prima schone was. Wel doe ik de volgende keer wat druppels etherische oliën bij de was om het net wat frisser te maken.

Handig om te weten: Het wereld wijde web leert mij dat klimop en kastanjes vooral geschikt zijn voor de donkere was. Ik heb geen vlekken gezien, maar je nette witte blouse of je zomerse witte broek zou ik er niet mee wassen. Gewoon voor de zekerheid.

fris-en-fruitig-wasmiddel-kastanjes-199x300
fris-en-fruitig-kastanjes-400x260
Conclusie

Zelf je wasmiddel verzamelen uit de straat of wijk is niet alleen leuk, snel gemaakt, ecologisch en lokaal maar ook nog eens erg goedkoop!

Wat is jouw favoriete wasmiddel? Maak je hem zelf? Laat het ons weten in een reactie hier onder of op Facebook of Instagram

Zie ook onze walls met meer leuke groen doe dingen op Pinterest.