Laten we het over bloed hebben. Is dat wat, zo’n menstruatiecup?
16612
post-template-default,single,single-post,postid-16612,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Laten we het over bloed hebben. Is dat wat, zo’n menstruatiecup?

Laten we het over bloed hebben. Is dat wat, zo’n menstruatiecup?

Een vrouw gebruikt in haar leven gemiddeld 10.000 maandverbanden of tampons. Dat komt neer op negentig kilo maandverband of zestig kilo tampons.

Het is milieubelastend om ongesteld te zijn. Tampons worden van katoen gemaakt, maandverband van houtpulp en plastic. Ik weet dat er ook menstruatiecups bestaan, maar tot nu toe leek het me altijd een geklieder. En blijft het wel goed zitten? Gaat dat niet doorlekken, en dan gelijk veel?

Nu schrijf ik toevallig aan een duurzaam blog met twee andere vrouwen, die allebei al zo’n cup gebruiken. (Spoiler alert: je leest dat blog nu!) Manou gaat mij vertellen wat er allemaal bij komt kijken. Dan kan ik daarna bepalen of ik het ook wil proberen.

Nou Manou, niet echt een heel makkelijk onderwerp dit he, onze menstruatie? Maar ik vind het altijd stoer als vrouwen er toch over vertellen, dus laten we er maar voor gaan. 

,,Ja, ik ben ook altijd best een open boek. Dus kom maar op!”

Hoe lang geleden was het dat jij je laatste tampon aan de wilgen hing? Spreekwoordelijk dan…? 

,,Vijf jaar. Ik heb in die tijd twee van mijn drie kinderen gekregen, dus laten we zeggen dat ik er nu tweeënhalf jaar ervaring mee heb.”

Da’s best een flinke tijd. Hoe vond je jouw cup?

,,Ik heb een keer zo’n test gedaan op internet. Ze vragen hoe oud je bent, of je kinderen hebt gekregen, dat soort dingen. Toen heb ik er een besteld en daar ben ik bij blijven hangen. Ik ben wel tevreden over deze. Femmecup, heet hij. Hij lekt wel een klein beetje de eerste dagen, dus ik heb er wel iets bij nodig. Maar lang niet meer zoveel als voorheen.”

Ze zeggen dat je de cup twaalf uur kan laten zitten. Klopt dat een beetje? 

,,Bij mij niet, maar ik weet dat mijn menstruatie vrij hevig is de eerste dagen. Ik leeg hem ongeveer elke vier uur. Dat is voor mij een vooruitgang, met tampons moest het elke twee uur.”

En hoe zit het met doorlekken? Mijn schrikbeeld is een golf bloed…

,,Dat is nooit gebeurd bij mij.”

Foto Aona Cristina

Gelukkig. En het technische verhaal, hoe werkt het? 

,,Als je een tampongebruikster bent, kun je dit ook. Het is wel vergelijkbaar. Je vouwt de cup, die van siliconen is gemaakt. Dan breng je hem in en laat je hem los, en komt hij een soort vacuüm te zitten. Als je hem eruit haalt, moet je het vacuüm eerst weer verbreken, voordat je hem naar beneden brengt. Dus niet gelijk aan het stokje trekken, maar aan de onderkant van het cupje een beetje knijpen.”

Appeltje-eitje?

,,Het valt inderdaad mee. De eerste keer vond ik wel spannend natuurlijk. Maar in de praktijk is het heel vergelijkbaar met een tampon. Ik moest er wel een beetje aan wennen. Het inbrengen is toch weer anders, en dus wel een oefening.”

Heb je daar nog tips voor? 

,,Ja: ontspan. Lukt het niet, stop dan even. Zorg dat bij het uithalen er een kraantje vlakbij is waar je hem kunt afspoelen. En als hij eenmaal goed zit, moet je hem niet voelen. Zo wel, dan zit hij scheef of niet diep genoeg.”

Hoe maak je hem schoon?

,,Tijdens je menstruatie met water. Daarna maak ik hem met azijn schoon. Dat werkt goed. Uitkoken schijnt ook te kunnen.”

Dank je wel Manou, voor al deze informatie. Als ik jou zo beluister, dan is het allemaal goed te doen. Het proberen waard. Ik gebruik verschillende sites om me in te lezen in de verschillende soorten en ga binnenkort de mijne kopen!

Als het niets voor mij blijkt te zijn, blijf ik bij mijn tampons van biologisch, ongebleekt katoen. Manou wijst er nog op dat er ook wasbaar maandverband bestaat. Keuze genoeg dus, voor de groene ladies onder ons!

Challenge

Ten eerste: sorry mannen. Beetje lastig om hier voor jullie een challenge uit de destilleren. Behalve dan om het eens te bespreken met je eventuele vriendin/vrouw en andere vrouwen in je leven.

Voor de dames: ga eens na of je tevreden bent met het product dat jij gebruikt. En als je naar milieubelasting kijkt, zou je daar nog iets willen veranderen? Misschien is zo’n cup ook wel wat voor jou. Hieronder vind je een paar websites waar je er meer over kunt lezen.

Gaat het je net een stapje te ver, dan kun je kijken naar tampons van biologisch kantoen. Bij de productie daarvan wordt ook veel water gebruikt, maar wel minder bestrijdingsmiddelen en bleekstoffen.

Kortom: genoeg mogelijkheden om eens te bekijken!

Nog niet voldoende onderzoek

Volgens MilieuCentraal, waar ik de cijfers uit de eerste alinea vandaan heb, is nog niet voldoende onderzocht wat milieuvriendelijker is: tampons, maandverband, wasbaar maandverband, menstruatiecups of tampons van biologisch katoen.

Merken, maten, materialen

Op menstruatiecup.nl verkopen ze verschillende merken cups. Ik ga mijn cup in een winkel kopen, want ik steun graag winkeliers. Maar de site heeft een fijne uitlegpagina over wat nou precies de verschillen zijn in de gigantische hoeveelheid merken, maten, materialen en soort.

Goed voor je tuin

Wist je dat je zelfs het bloed kunt hergebruiken? Hier een video van een vrouw die het gebruikt voor haar tuin. Leg dat maar eens uit aan je buren, hoe het komt dat jouw planten zo hard groeien…

The cup cult

Deze leuke Amerikaanse vrouwen hebben een heleboel video’s gemaakt over cups. Er gaat een wereld voor me open. Deze bijvoorbeeld. Ze noemen het ‘the cup cult’.

Doe de cupquiz

De site cupkiezer.nl bevat heel wat onafhankelijke informatie. Je ziet er vouwmethodes, leest reviews, en kunt ook de cupquiz doen.

Biologisch katoen

Wasbaar maandverband en biologische tampons zijn ook duurzamere alternatieven dan O.B. en Always. Trouwens: grote merken hebben ook al een paar duurzame lijnen.

Een bekend merk op het gebied van tampons van biologisch katoen is Yoni. Wel een stuk duurder dan andere merken.  Je kunt het ook bij veel drogisterijen kopen.

Dan is er ook wasbaar maandverband van biologisch katoen. Er zijn best veel sites die ze verkopen, dit is er een van.  De eigenaar van deze site maakt ze zelf, deels geholpen door een naaiatelier, en verkoopt ook spullen van merken als Imse Vimse, MaM ecofit, Ella’s House. Ze biedt ook wasbare wattenschijfjes, inlegkruisjes en meer aan. En nee, dit is geen gesponsorde boodschap ;), we hebben zelf goede ervaringen met deze webwinkel.