Pindakaas zonder potje
15633
bp-nouveau,post-template-default,single,single-post,postid-15633,single-format-standard,admin-bar,no-customize-support,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpf-default,wpft-,wpf-guest,wpfu-group-4,wpf-theme-2022,wpf-is_standalone-0,wpf-boardid-0,is_wpforo_page-0,is_wpforo_url-0,is_wpforo_shortcode_page-0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,no-js

Pindakaas zonder potje

Pindakaas zonder potje

Elk jaar op 24 januari is het internationale pindakaasdag! Dit bruine prutje verdient een eigen dag. En een podium. Is pindakaas groen? Ik hoop het niet, dan moet je even naar de datum kijken. Maar is het duurzaam? Ik ging op onderzoek uit. En vervolgens maakte ik de duurzaamste pindakaas die ik kon bedenken. Normaliter koop ik een potje biologische 100% pindakaas bij Albert Heijn. Ik weet niet of mijn eigen versie het op het gebied van duurzaamheid wint van de supermarkt. Wat denk jij?

Gemiddeld komt de milieu-impact van een product voor 45% van het Verbouwen (zie hierover ook dit artikel van klimaatgesprekken.nl) . Nederland is te nat en te koud voor pinda’s dus dat kan ik met mijn belabberde moestuinskills nog niet van de pindaboeren overnemen. Ik besluit om losse ongebrande pinda’s te kopen bij de kaasboer. Voor de zekerheid kies ik voor biologisch. Dan wordt er met het verbouwen in ieder geval rekening gehouden met het milieu. 

28% van de impact komt van het verwerken van een product. Ik kan me in het geval van pinda’s voorstellen dat het roosteren in grote ovens best even een paar fabrieksmetertjes uit doet slaan, al zal het ongetwijfeld een stuk efficiënter gaan dan bij het gebruiken van 1 rek in mijn oventje. Voor mijn eigen pindakaas kies ik daarom voor de pan om de pinda’s te roosteren. Verder kun je de pinda’s op verschillende manieren malen. In een blender of met een staafmixer, maar de echte pindakaasmannen van de pindakaaswinkel zeggen dat vijzelen het lekkerste is. Dat komt goed uit, dat kost mij ook enkel spierkracht en geduld in plaats van stroom, dus ik ga natuurlijk voor de vijzel. 

19% van de Milieu-impact is afkomstig van het vervoeren van een product. Albert Heijn vertelt me niet waar haar pinda’s vandaan komen. De kaasboer heeft het ook niet direct op de bordjes staan. Deze website vertelt me dat 70% van de pinda’s die Nederland importeert uit Argentinië komt. De rest van onze pinda’s komt voornamelijk uit de VS, China, Brazilië en Spanje. Hollandse pinda’s of pinda’s uit Spanje heb ik niet gevonden. Heeft iemand daar een leuk adresje voor?  7% van de gemiddelde milieu-impact komt van verpakken. Ha fijn, eindelijk iets waar ik invloed op heb. Al is het maar een karige 7%. Ik sleep mijn bakje mee naar de kaasboer, die daar niet vreemd van opkijkt. Ik schijn niet de eerste klant te zijn die fan is van verpakkingsvrije producten. Ik laat mijn bakje vullen, betaal de beste vrouw 3 euro nog iets. Thuis scharrel ik een een eerder gebruikt potje uit mijn kast op, waar de pindakaas straks in kan. Vervolgens rooster ik ongeveer 300 gram pinda’s in de pan. ik vermaal ze met mijn vijzel met wat korrels zout en vul het potje ermee, Af en toe voeg ik een paar drupjes koolzaadolie erbij voor de smeuigheid. Ik ben niet helemaal tevreden omdat ik te ongeduldig gevijzeld heb. Dus ik bewerk mijn pot even na met de staafmixer. En dan smeer ik hem op een broodje. 

Duurzaam? Ik denk dat Albert Heijn dat beter kan, gezien het productieproces daar veel massaler is en ik toch geen pinda’s van een lokale boer kan vinden. Zero waste? Die missie is dan wel weer geslaagd. Maar is ie ook lekkerder? Ehm… Hij is lekker. Hij is bijzonder lekker! Dus voor een feestje of voor de lol, de moeite van het maken waard. Door de weeks, ga ik toch liever voor het gemak in deze kwestie

Jouw challenge voor deze week: pluis van een product dat regelmatig op jouw boodschappenlijstje staat eens uit wat de impact op het gebied van verbouwen, verwerken, verpakken en vervoeren is. 

En een hele fijne pindakaasdag!