Laat een plant van je houden
36
bp-nouveau,post-template-default,single,single-post,postid-36,single-format-standard,admin-bar,no-customize-support,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpf-default,wpft-,wpf-guest,wpfu-group-4,wpf-theme-2022,wpf-is_standalone-0,wpf-boardid-0,is_wpforo_page-0,is_wpforo_url-0,is_wpforo_shortcode_page-0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Laat een plant van je houden

Laat een plant van je houden

Planten om me heen maken me gelukkig. Als ik in een ruimte ben waar ze niet staan kom ik de dag wel door hoor. Maar als ik in diezelfde ruimte planten zet, voelt het alsof ik plotseling de verwarming heb ontdekt en nu pas door heb dat het al die tijd slechts 15 graden in de ruimte was. Vroeger was die plantenliefde nogal éénzijdig. Ik zag het als voorwerpen die vooral mij moesten dienen met hun groene levensvreugde en wanneer ik ze verzoop of liet verbranden, tja… dan was het gewoon een waardeloze plant.

Enkele jaren geleden is dat tij gekeerd. Ik heb een diepgaand respect ontwikkeld voor deze groene aardbewoners. Waar wij ons na miljoenen jaren evolutiedruk hebben ontwikkeld tot lopende wezens met hersenen heeft een plant zich in dezelfde tijd doorontwikkeld tot expert in hele andere skills, zoals het eten van licht. Jaloeeeeeeeers! Sindsdien poog ik wederzijdse, symbiotische relaties op te bouwen met de planten om me heen. Ik vraag me af wat zij van mij nodig hebben. Ik ontdek dat ik door op deze manier met planten bezig te zijn, niet alleen zij beter floreren, maar ik ook. Het geeft me rust, voldoening en een heleboel glimlachmomenten als ik tijdens mijn dagelijkse routine thuis of op mijn werk in mijn ooghoek zie dat ze er fris en fruitig bij staan.
Bij deze nieuwe kijk op planten ontstond ook een nieuwe hobby: stekken. Want ik vind het prachtig om mee te maken dat zo’n klein fragiel twijgje of blaadje mede dankzij mijn liefde en aandacht uitgroeit tot een sterke, gezonde moederplant.

 

Challenge

Daarom de challenge voor deze week: laat een plant van je houden. Door een stekje groot te brengen, of door te onderzoeken hoe je een ongelukkige plant in jouw omgeving kan geven wat hij nodig heeft om te floreren. Uiteraard heeft niet iedereen zo’n mooie basisverzameling als het personeel het Colour café in Utrecht waar ik vandaag op bezoek was. Daarom hier een kleine selectie van mijn favoriete plantjes, die makkelijk te begrijpen en te stekken zijn.

Chinese lantaarn

Stippenbegonia

Tradescantia

Sanseveiria

Erwtenplantje

Pannekoekenplant

Rubberboom

Aloe Vera

Zebraplant
Fijne plantenposter

Voor zover ik hun gebruiksaanwijzing al heb ontdek heb ik tips voor de verzorging en het stekken van deze fijne planten samengevat op een fijne plantenposter. Download de poster voor een groene start