Wat ze doen met je poen
16281
bp-nouveau,post-template-default,single,single-post,postid-16281,single-format-standard,admin-bar,no-customize-support,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpf-default,wpft-,wpf-guest,wpfu-group-4,wpf-theme-2022,wpf-is_standalone-0,wpf-boardid-0,is_wpforo_page-0,is_wpforo_url-0,is_wpforo_shortcode_page-0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,no-js

Wat ze doen met je poen

Wat ze doen met je poen

Weet jij wat ze doen met jouw poen?

Of te wel heb je al eens nagedacht wat jouw bank doet met jouw geld?
Of dit geld nu een beetje is of wat meer, dat maakt voor de boodschap niet zo veel uit ben ik van mening. Sta jij achter de handelingen en de investeringen van jouw bank, of is het ook de hoogste tijd om te desinvesteren?

Te wat? Desinvesteren?
Die was tot voor kort ook nog onbekend bij mij, maar na het luisteren van het boek Jemler Mommers: Hoe gaan wij dit uitleggen?  is de term in mijn hoofd blijven rondspoken. En toen deze van de week weer terug kwam in een podcast van de Universiteit van Nederland (208. Hoe ziet radicale klimaatpolitiek eruit?) heb ik deze week de stap gezet. Ik ben gaan onderzoeken waar mijn geld voor wordt gebruikt en nog beter, waar ik het dan misschien beter onder kan brengen.
Dat is dan ook wat wordt bedoeld met desinvesteren. Je geld niet investeren, maar weghalen bij bijvoorbeeld een bank. Dit kan verschillende redenen hebben; politiek, geloof, maar dus ook op het gebied van duurzaamheid.

De challenge van deze week is dan ook: Neem eens een kijkje achter de schermen van jouw bank. Hoe groen is jouw bank. En wordt het voor jouw ook de hoogste tijd om op een groenere bank te gaan zitten?

Heeft desinvesteren impact?

Maakt het uit wat een bank met je geld doet?
En zo ja, maakt desinvesteren van mij als simpele burger wel een verschil uit?

Om met de tweede vraag te beginnen, Maakt het een verschil als ik als simpele burger mijn geld weg haal bij de ene bank en onder breng bij een andere groenere bank?
Tja, nee een paar duizend (of misschien nog wel minder) maakt misschien niet echt een groot verschil voor een bank en of ze wel of niet investeren in bedrijven die niet duurzaam zijn. Maar dan kunnen we ook wel stoppen met deze blog, deze website. Dus ik geloof dat als je dit leest, jij ook gelooft in de kracht van een simpele individuele actie. De kracht van een goed gevoel hebben bij een groener en duurzamer leven te leiden. En zo ook andere te kunnen motiveren om groener te doen.

Maakt het uit wat een bank doet met het geld?

Ik verdiepte mij de week wat in de bankenwereld en hun investeringen in / verstrekken van leningen aan bedrijven door middel van de volgende onderwerpen:

Klimaalverandering

Onder klimaatverandering valt voornamelijk de CO2 uitstoot. Wat doet de bank zelf aan CO2 uitstoot vermindering en waar kijkt de bank naar bij CO2 uitstoot bij de bedrijven waar zij geld aan leven/in investeren.

Dierwelzijn

Kijkt de bank naar of een bedrijf waar zij in investeren dierenwelzijn op de agenda hebben staan? De bio-industrie, circussen en dierproeven zijn dan een no go.

Bosbouw

Of te wel ontbossing. Investeert de bank in bedrijven die ontbossing veroorzaken? Al dan niet direct door het hout, of indirect door de grondstoffen in de grond onder de bossen, denk aan batterijen en accu’s.

Visserij

Hoe staat de bank tegenover overbevissing, bijvangst en de keten die daar bij hoort?

Natuur

Let de bank op investeringen die de biodiversiteit schaden? Geeft het leningen aan bedrijven die natuurgebieden vernietigen? Of beschermen ze juist genetisch materiaal?

Voeding

Binnen dit onderwerp wordt gekeken naar de landbouw, rechten van lokale volkeren, schadelijke stoffen in de voedingsindustrie zoals fijnstof, stikstofdioxide en ammoniak.

Vergelijk sites

Nu zijn er erg duidelijke en overzichtelijke vergelijkingssites die je keuze makkelijk maken.
Kijk maar eens naar www.eerlijkegeldwijzer.nl met de resultaten van een beleidsstudie uit 2018 (eind 2020 komen er nieuwe resultaten)
Deze resultaten vertellen mij dat de Triodos Bank en de Volksbank (met onder meer ASN Bank) nek aan nek lopen. Ze scoren hoog in klimaat, bosbouw, dierwelzijn, visserij, natuur en voeding.
We houden het in deze blog even op natuurlijke duurzaamheid. Maar de andere onderwerpen in deze studie zijn natuurlijk ook van groot belang en mogen niet vergeten worden.

De sites www.bankenvergelijken.nl en www.top-10-lijstjes.nl vatten de onderzoeksresultaten beschreven op de eerlijke geld wijzer wat korten samen. En dus ook daar komen de Triodos Bank en de Volksbank met kop en schouders boven de rest uit.

Keuze gemaakt zou je zeggen

Ja dat zou je zeggen he. Makkelijke keuze De volksbank of de Triodosbank. Beide goed, ze ontlopen elkaar niet zo veel.

Nu heb ik alleen een probleempje…. ik woon in België.

Bankwijzer België

Oh, gelukkig, ook in België is er een bank wijzer.
www.bankwijzer.be

Ook hier wordt op basis van onderwerpen gekeken naar hoe een bank handelt. Ik verdiep me wat in de onderwerpen klimaatverandering en natuur. De overige milieu en natuur gerichte onderwerpen zoals in Nederland worden in België niet bekeken.

Triodos it is

Nou dat is een makkelijke keuze! In België is er maar één bank die op het vlak van klimaatveranderen én natuur goed scoort.
Dus ik pak de telefoon en bel met een van de twee kantoren van de Triodos Bank om de kinderspaarrekeningen en mijn betaalrekening over te laten zetten naar de Triodos. Iets waar ze mij maar al te graag mee willen helpen, hoor ik aan de andere kant van de lijn. Voor de kinderspaarrekeningen mag ik een online formulier in vullen en een kopietje van id toesturen.
Dat moet lukken, zeg ik.
Dan mijn tweede verzoek, mijn betaalrekening. Sorry mevrouw, krijg ik te horen. Wij hebben alleen maar een spaarrekening, geen betaalrekeningen.
Oh nee!

Second best?

Dan maar de op één na beste bank nog eens bekijken. Nu moet ik gaan kiezen. Wat is belangrijker, natuur of klimaatverandering? Geen van de Belgische banken scoort namelijk op beide onderwerpen boven de 60%, een voldoende dus.

De bank Van Lanschot doet het best oké op het gebied van natuur, namelijk 80%. Maar klimaatverandering daarentegen een zeer magere 28%.

Argenta dan. Die scoort 56% op klimaatverandering. Niks vergeleken met de 84% van de Triodos, maar wel de op twee na beste op klimaatverandering in België. Maar dan is de score van natuur een onaanvaardbare 33%.

De VDK bank heeft dan misschien het minst slechtste van de twee werelden. Klimaatverandering 43% en natuur 63%.
De juiste bank dan eindelijk gevonden (tot de Triodos een betaalrekeningmogelijkheid opent in België)? Of is dit ook geen optie? Ik woon namelijk in Wallonië, en de VDK is een lokale, Vlaamse bank….

Doorsluizen

Ik ben er nog niet uit. Als jij dit leest en ervaringen hebt met Belgische banken en mij kan helpen in de juiste keuze maken, hoor ik graag jouw tips.

Een tip die ik naar aanleiding van mijn zoektocht naar groene banken kreeg was, sluis je geld wat er overblijft aan het einde van de maand door naar de groene spaarrekening. Een goede optie voor zolang er nog geen echte groene betaalrekening is. Voor nu zal ik het zo doen. In de hoop op een betere toekomst.

Er is hoop

In mijn zoektochtje stuit ik ook op het Belgische initiatief van New B. “NewB is een Belgische coöperatie die bouwt aan een ethische en duurzame bank ten dienste van een samenleving die de planeet en de mensenrechten respecteert.”

Voor nu nog geen groene bank, wel al verzekeringen, maar er is hoop. Er zijn meer mensen die groener willen bankieren. Die klimaatverandering een belangrijk onderwerp vinden voor het investeren van (spaargelden).
Het leeft, en zo hoop ik op een nabije toekomst waar ik met een goed gevoel, een gerust hart en groen geweten mijn bankzaken kan regelen.